potatis

Fördelarna med en välbalanserad kost

Oavsett om du försöker hålla en hälsosam vikt, förbättra din allmänna hälsa eller bara äta bättre är en balanserad kost nyckeln. En balanserad kost innehåller gott om frukt och grönsaker, magert protein, fullkorn och fettsnåla mejeriprodukter.

Här kommer vi gå genom fördelarna med att äta en balanserad kost och ger några tips för att skapa hälsosamma måltider med en budget. En balanserad kost ger din kropp de näringsämnen den behöver för att fungera ordentligt. Dessa näringsämnen omfattar vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Genom att äta en mängd olika livsmedel kan du se till att du får i dig alla de näringsämnen som din kropp behöver.

Minskad risk för sjukdomar

En balanserad kost har kopplats samman med en minskad risk för hjärtsjukdomar, stroke, typ II-diabetes och vissa former av cancer, t.ex. äggstockscancer. Att äta olika näringsrika livsmedel kan också bidra till att sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna, minska inflammation och stärka immunförsvaret.

Förutom hälsofördelarna är det bra att äta en balanserad kost eftersom det kan hjälpa dig att hålla en hälsosam vikt. När du äter en mängd olika livsmedel är det mindre sannolikt att du överäter och mer sannolikt att du uppnår och behåller en hälsosam vikt. Vad som är en hälsosam vikt är olika för olika personer, så stirra dig inte blind på hur influencers och ”alla andra” ser ut. En vikt du kan bibehålla är ofta det allra bästa, inte en så låg vikt som möjligt som du sen inte kan hålla i det långa loppet.

Behöver inte vara dyrt

En balanserad kost behöver inte vara dyr. Du kan hitta många hälsosamma livsmedel i din lokala livsmedelsbutik eller om du har tur kan du hålla utkik efter lokal mat på ditt torg. När du lagar mat hemma, försöka använda enkla ingredienser och laga mat i stora mängder så att du har rester till veckan.

Ett annat sätt att spara pengar på hälsosam mat är att odla egna frukter och grönsaker. Detta kan ta lite tid och ansträngning, men det är värt det i längden.

Börja med att införliva mer frukt och grönsaker i din kost. Sträva efter minst fem portioner per dag. En portion är ungefär en halv kopp kokta grönsaker eller en bit frukt. Du kan också lägga till en portion protein till varje måltid. Goda proteinkällor är magert kött, fågel, fisk, bönor och tofu. När du ändrar din kost, se till att lyssna på din kropp.

Där har du det! Fördelarna med en balanserad kost. Nu när du vet hur viktigt det är att äta en mängd olika näringsrika livsmedel, kan du försöka att inkludera mer frukt och grönsaker i din kost. Din kropp kommer att tacka dig för det!