jerk-kyckling

Ta inspiration från grillad jamaicansk mat

När de flesta tänker på jamaicansk mat tänker de på kryddiga rätter som jerk-kyckling och svalkande drycker som färsk kokosnötsjuice (om man känner till jamaicansk mat alls). Även om dessa verkligen är några av de mest populära jamaicanska rätterna finns det så mycket mer att utforska!

Så låt oss ta en titt på grillad jamaicansk mat. Vi har allt från förrätt till efterrätt, vi har täckt in dig. Så tänd grillen och gör dig redo att laga fantastisk jamaicansk mat!

Gör din egen ”jerk”

En av de bästa sakerna med jamaicansk mat är att den är mycket mångsidig. Du kan grilla jamaicansk mat så enkelt eller så komplicerat som du vill. Om du känner dig ambitiös kan du försöka dig på att göra din egen jerk-krydda (det är inte så svårt som du kanske tror!). Eller så letar du i din lokala matbutik, eller online. Om du bor i närheten av butik som säljer importmat så kan du fråga ifall de har jerkkryddor.

 

Du kan också använda jerk-krydda för att grilla ananas. Det är ett perfekt tilltugg till matiga rätter!

Getcurry

Har du någonsin ätit get? Det är ett mycket populärt kött på Jamaica, och det tillagas ofta som en curry. Om du inte är sugen på att äta get kan du också göra den här rätten med kyckling eller lamm. Det är ett utmärkt sätt att krydda din grillade jamaicanska mat! Du kan grilla geten på lågvärme under lång tid, så hinner den få bra rökig smak.

Jamaicanska biff-patties

Om du någonsin har ätit empanadas (sydamerikanska piroger) kommer du gilla beef patties! De här är köttfyllda piroger med curry i degen! Riktigt goda och enkla att göra. De här är perfekta att göra i förväg och sedan värma på på grillen. Och de är också bra för utflykter!

Akee och Saltad fisk

Detta är Jamaicas nationalrätt! Akee är en typ av frukt och saltfisk är torkad torsk. Den görs med ackee (en frukt som liknar äggröra), saltfisk, lök och paprika. Den serveras vanligen med kokta matbananer, men du kan också prova den med sötpotatis om du inte hittar matbananer. Tänk på att matbananer inte kan ersättas med vanliga banan. Matbananer är mer rika på stärkelse och påminner mer om sötpotatis eller andra rotfrukter i konsistens. Denna rätt är kanske bäst som ett komplement till grillen. Men är ett måste om du vill prova jamaicansk mat!

Färsk kokosnötsjuice

Det finns inget bättre än färsk kokosnötsjuice för att svalka dig en varm dag. Bästa är om de är från ”unga” kokosnötter. Och det är så lätt att göra! Öppna bara en ung kokosnöt, häll ut vattnet och njut. Du kan ofta hitta unga kokosnötter i asiatiska matbutiker. Om du inte hittar dem kan du också använda kokosvatten på burk eller flaska.

Så där har du det! Jamaicansk mat är ett utsökt och varierat kök som kan grillas till perfektion, och är ett perfekt avbrott från flintastekar och korvar. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren grillmästare kommer dessa rätter att glädja dig. Så tänd grillen och börja laga mat!