Så får du ett kök anpassat för matlagning

Bakom en lyckad köksrenoveringen ligger en gedigen planering. För att få ett bra kök som du är nöjd med behöver du välja vitvaror utefter dina behov. Det är även viktigt att tänka på placeringen av de olika stationerna i köket.

Att renovera köket är ett stort projekt som kräver eftertanke och planering. Om du gillar att laga mat är det viktigt att köket är funktionellt. Alla val är viktiga för att slutresultatet ska bli bra. Du vill exempelvis ha en köksfläkt som kan suga ut allt matos. Det finns många olika spisfläktar på marknaden. Matlagningen blir både enklare och roligare om köksfläkten kan suga bort matos effektivt. Se därför till att välja köksfläkt med omsorg.

Välj vitvaror efter behov

Förutom köksfläkten är det viktigt att du väljer en spis samt en kyl och frys som är bra. Kylen och frysen ska vara tillräckligt stora för att de ska rymma livsmedel och mat som du lagar. Att ha en för liten kyl eller frys är inte roligt. Jämför olika vitvaror med varandra för att hitta de som passar dig bäst. Du behöver hitta vitvaror som fyller dina behov.

Satsa på förvaring

I ett kök där du ska laga mycket mat är förvaring väldigt viktig. Det går att ha både öppen och stängd förvaring. Det du ska tänka på är att förvaringen ska vara placerad på rätt ställe. Det är viktigt att rätt saker förvaras på rätt plats för att du ska hitta grejerna du behöver och för att det ska vara funktionellt.

Prioritera arbetsytan

När du gillar att laga mat är det viktigt att ha tillräckligt stor arbetsyta. Om arbetsytan är väl tilltagen kommer det även vara lätt att vara flera stycken som arbetar i köket samtidigt. Tänk även på att det ska finnas ytor för att kunna umgås på ett bra sätt. För att arbetsflödet i köket ska fungera optimalt är det viktigt att tänka på kökstriangeln. Det innebär att det ska vara ett rimligt och lagom avstånd mellan spis, diskho och kylen. När du renoverar är det alltid viktigt att utgå ifrån dig själv och de egna behoven för att få ett bra slutresultat.

Tips för ett funktionellt kök:

• Bra förvaring
• Kvalitativa vitvaror
• En bra köksfläkt och spis