Så tillagar du julskinka på bästa sätt

Julskinka är centrum på julbordet. Den går att tillagas på olika sätt utöver den klassiska griljeringen. Julskinka gifter sig väldigt bra sig med andra smaker som fikon, kryddpeppar och picklad rödlök.

Julskinkan är en svensk klassiker och julbordets höjdpunkt för många. Att griljera skinkan på traditionellt vis med senap, ströbröd och äggula är klassiskt att göra och såklart väldigt gott. Men det finns mängder med andra sätt att tillaga julskinkan på. Julskinka passar nämligen väldigt bra ihop med andra kryddor och tillbehör. Kolla in olika julskinka recept om du vill ha inspiration till att göra något nytt.

Tillaga julskinkan rätt

När du ska tillaga skinkan är det viktigt att ha en låg temperatur oavsett om du ugnsbakar eller kokar den. Det är lång tillagning och låg temperatur som är hemligheten bakom den perfekta julskinkan. Om julskinkan tillagas för svårt blir den lätt torr. Att ha en stektermometer är det allra bästa för att få rätt innertemperatur vid tillagningen. När julskinkan är tillagad är det dags för själva griljeringen. Det finns många oväntade smakkombinationer som du kan använda dig av när du ska griljera skinkan för att få ett fantastiskt resultat. Exempelvis kan du använda dig av hackade fikon och valnötter, honung, valnötsolja och ströbröd.

Gör goda maträtter med julskinka

Ett alternativ är att griljera skinkan som vanligt till själva julbordet vilket är både enkelt och gott . Sedan om det bli julskinkan över kan du komponera ihop olika maträtter med resterna. Du kan vara väldigt påhittig med julskinka som tillbehör till sallader och ingrediens i andra maträtter. Du kan även frysas in överbliven julskinka.

Maträtter med julskinka:

  • Snittar med julskinka och fikon eller picklad rödlök.
  • Pizza med strimlor av julskinka.
  • Pytt i panna.
  • Krämig pasta med ädelost, grönkål och julskinka.
  • Brysselkålsgratäng med julskinka och knaperstekt bacon.

Bästa receptet på julskinka

Det finns egentligen inget recept som är det bästa när det kommer till att tillaga julskinka. Det beror på att människor har olika smak. Därför ska du utgå ifrån dina egna smaklökar och tillaga den på det sättet som du anser vara det bästa. Ett tips är dock att testa att ta ut svängarna för att upptäcka nya smaksensationer. Om du vill vara på den säkra sidan är dock en klassisk griljering med skånsk senap ett väldigt bra val.